Söögitegemine nende väheste toiduainetega, millel on madal FODMAP-ide sisaldus, nõuab loomingulisust. Alguses võib kõik olla harjumatu ja lubatud toidud ei pruugi tunduda eriti maitsvad. Aga anna neile võimalus! Need võimaldavad sul endiselt süüa häid sööke ja leevendavad su sümptomeid. Kui hakkad end paremini tundma, mõistad, et harjumuste muutmine oli seda väärt.
Alusta algusest
Kuni harjud uute toiduainete ja toiduvalmistamisviisidega, mis sobivad sulle ning su maitsemeelele kõige paremini, soovitame jääda lihtsate põhimõtete juurde. Suurepäraselt sobivad erinevad grillitud ning soola, pipra ja maitsetaimedega maitsestatud lihad, soola ja õliga ahjus küpsetatud juurviljad ning hästi maitsestatud või isetehtud tomatikastmes kala ja liha. Seejuures ei ole koduseks tomatikastmeks vaja muud kui tükeldatud värskeid tomateid, mis on küpsetatud oliiviõlis ning maitsestatud soola, pipra ja pune või basiilikuga. Miks mitte proovida kinoasalatit juurviljade ja munaga? Ära aja asja keeruliseks ja avasta oma maitsemeelt uuest küljest. See on üks neist hetkedest elus, kus vähem on rohkem.
Õpi teiste inimeste retsepte järgides
Väga paljud inimesed üle kogu maailma järgivad soole ärritussündroomist taastumiseks madala FODMAP-ide sisaldusega dieeti. Sul on võimalik järgida nende soovitusi ja õppida koos nendega uusi söögitegemisviise. Vali retseptid, mis tunduvad sulle kõige maitsvamad. Pööra tähelepanu sellele, kuidas on retseptis asendatud varasemalt tavapärased toiduained. Seejärel saad samu võtteid kasutada ka enda toitudes. Väga oluline on õppida ise süüa tegema, sest taasproovimise etapis pead retsepte enda jaoks kohandama, et saaksid testida varem välistatud kõrge FODMAP-ide sisaldusega toiduaineid.
Lihtsad asendusnipid alustamiseks
Piim: asenda taimsete piimadega, näiteks riisi- või mandlipiimaga. Kas sulle meeldib piimaga kohv? Siis sobib sulle suurepäraselt röstitud mandlitest valmistatud piim, mis toob esile kohvi maitse. Need kaks on ideaalne kooslus!
Jahu: riis, mais (gluteenivaba), kaeraklii, tapiokk, hirss. Jahu asendamine võib olla veidi keerulisem, aga mitte võimatu. Jahu asendamisel ja magustoitude valmistamisel soovitame alustada teiste inimeste retseptidest. Otsi gluteenivabasid ja madala FODMAP-ide sisaldusega retsepte ning loe, kuidas kasutada erinevaid jahusid.
Küüslauk ja sibul: nende asendamiseks on erinevaid võimalusi. Näiteks võid kasutada maitsestatud oliiviõli, mida saad ise valmistada (ja mis võib olla isegi parem, kui poes müüdavad maitseõlid). Samuti võid küüslaugu ja sibula asendada murulaugu rohelise osaga (kui sul on võimalik osta ainult rohelisi osasid), kogu murulaugu, porrulehtede (rohelise osa) või haisvast vaiguputkest valmistatud pulbriga.
Snäkid: keedetud munad, toored porgandid, Kreeka pähklid, parapähklid, rohelisemad banaanid, kaerahelbepuder väikese koguse puuviljadega, laktoosivaba jogurt ja/või naturaalne jogurt.