Retseptid

Vaarika-maasika purukook

See maitsev vaarika-maasika purukook sobib ka kõige tundlikumatele kõhtudele. See on madala FODMAP-ide sisaldusega ega sisalda gluteeni, küll aga ohtralt magusaid marju ja krõbedat katet.

Ettevalmistusaeg: 15 min
Küpsetusaeg: 30 min
Aeg kokku: 45 min
Kogus: 6 inimesele

Täidis

  • 240 g pestud vaarikaid
  • 150 g pestud ja poolitatud maasikaid
  • 65 g suhkrut
  • 2 spl vett
  • 1 spl maisitärklist
  • 2 tl linaseemneid (soovi korral)

Purukate

  • 70 g kaerahelbeid
  • 50 g riisijahu
  • 20 g maisitärklist
  • 30 g mandleid
  • 35 g pruuni suhkrut
  • 60 g kuubikuteks lõigatud võid
  • ½ tl kaneeli
  • ½ tl soola

Valmistamine

Soojenda ahi 180 °C-ni.
Pane kõik täidise koostisained potti ja kuumuta keskmisel kuumusel 10 minutit aeg-ajalt segades. Kui segu muutub moosilaadseks, kalla see ahjuvormi ja pane kõrvale.
Seejärel pane kõik katte koostisained suurde kaussi ja sega kätega, kuni moodustub puru.
Kalla purukate täidisele ja küpseta 30 minutit või kuni kate on kuldne.
Lase jahtuda ja serveeri laktoosivaba vahukoorega.

Soovitused

Võid värskete vaarikate ja maasikate asemel kasutada ka külmutatud marju. Võid kasutada ka ainult maasikaid.

Linaseemneid ei pea kasutama, aga soovitan seda teha. Need teevad head nii soolestikule kui ka annavad täidisele ühtlase moosilaadse konsistentsi.

Toitumisspetsialisti Sandra Rosmaninho Almeida (lõpetanud Monashi Ülikooli) soovitused
Kui järgid madala FODMAP-ide sisaldusega dieeti, on oluline, et toituksid sümptomite vältimiseks võimalikult mitmekesiselt ja õigetes kogustes. Selle retsepti puhul võime süüa kuni 60 g vaarikaid (sisaldavad fruktaane) ja 24 g mandleid (sisaldavad galakto-oligosahhariide). Kaerahelveste soovitatav kogus on kuni 52 g (sisaldavad fruktaane ja galakto-oligosahhariide). FODMAP-ide kuhjumise vältimiseks söö ühe toidukorra ajal ¼ koogist. Retseptist saab kuus portsjonit, mis tähendab, et saad iga toidukorra ajal süüa kuni poolteist portsjonit kooki. Usu mind, et sellest piisab 😉.

See maitsev vaarika-maasika purukook sobib kõigile ja keegi ei saa aru, et oled retseptis midagi muutnud! Tõeline väljakutse on mitte teist kooki teha.

Reklaam